lördag 12 september 2015

SVENSK GRUVOLYCKA...

I New Boliden AB's gruva i Kristineberg utanför Lycksele i Västerbotten så på förmiddag idag 12/9 lördag small det nere i gruvan. Det visade sig sig vara en lastbil som började brinna.2 personer instängda, en av dom skadad. Och resten 23 gruvarbetare hann rädda sig till räddningskammaren. Klockan 14.00 svensk tid blev branden släckt och utvädring påbörjades.

Här i Sverige så har vi kvinnliga gruvarbetare men också i andra sektorer. Även statliga gruvföretaget LKAB har kvinnliga chaufförer som kör truckar. Dom anser med flera andra gruvbolag att kvinnliga chaufförer är bättre än manliga, dom är snabblärda.Och att kvinnor kör strategiskt bättre än män.

Och med truckar som är värda 125 000 usa dollar och uppåt i pris så förstår jag att gruvägare och styrelse föredrar oss kvinnor även i denna bransch.

Men gruvbranschen har också en miljömässig baksida den förgiftar och smutsar ner förutom att den gör stora markområden som gråsvart sandöken om man inte tar sitt miljöansvar. Dessa områden kan bli upp till 10 kilometer i radie.Men med god planering kan man också ge tillbaka positivt till naturen och reducera den negativa miljöpåverkan billigt och man tänker rätt och strategiskt.

Så vi kvinnor är inte bara en fru eller ett sexobjekt vi kan vara produktiva och goda strateger. Även inom gruvsektorn liksom andra företagsområden och bolagsstyrelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar